Syv sommerfugleture
En begynderguide til danske sommerfugle

Min motivation for bogen

Næsten alle eksisterende bøger om sommerfugle består af en systematisk gennemgang af arterne, der findes i Danmark eller indenfor et andet geografisk område. Der vil som regel også være en indledende del, der fortæller noget generelt om sommerfugle, deres placering i artshierarkiet, deres livsstadier osv.

Disse håndbøger vil have et afsnit eller 1-2 sider om hver art. Rækkefølgen vil være bestemt af systematikken, dvs. hvilken familie arten tilhører. Almindelige arter og sjældne arter optræder på lige fod. Ligeledes vil der være en skarp opdeling mellem dagsommerfugle og natsommerfugle.

Håndbøgerne er gode som opslagsværker, når man med en portion erfaring skal finde kendetegn og artsbestemme et eksemplar. Begynderen er imidlertid ikke særlig godt hjulpet med et sådant opslagsværk alene, fordi begynderen mangler det nødvendige overblik over arterne til at kunne ignorere meget sjældne eller uddøde arter.

Det var i høj grad en barriere, som jeg selv oplevede, da jeg begyndte at interessere mig for sommerfugle. De systematiske bøger kunne ikke umiddelbart give svar på spørgsmål som:

  • Hvor skal jeg tage hen for at se en specifik sommerfugleart?
  • Hvornår er det bedst at tage på sommerfugletur?
  • Kræver det bestemt udstyr at se sommerfugle?
  • Hvilke arter kan jeg forvente at se på en tur til et bestemt område afholdt på et valgt tidspunkt?

Syv sommerfugleture er mit forsøg på at udfylde dette hul og hjælpe begynderen godt i gang og til et niveau, hvor systematiske håndbøger og andre hjælpemidler bliver mere anvendelige.

Bogens arter

Beslutningen om hvilke arter, der skulle medtages i Syv sommerfugleture blev taget på følgende måde.

  • Først blev udvalgt alle de almindeligste dagsommerfugle, der kan træffes over hele landet.
  • Dernæst blev medtaget dagsommerfugle, der er regionalt udbredte og almindelige i deres udbredelsesområder.
  • Endelig blev suppleret med de natsommerfugle, som man hyppigst møder om dagen, samt nogle få der ofte forveksles med dagsommerfugle.

Det vanskeligste var at finde den præcise afgrænsning af, hvilke arter, der skulle med, altså fx hvornår en art ikke længere er "almindelig". Hertil anvendte jeg det samlede antal fund af arter i Naturbasen frem til og med 2021. Alle arter med mere end 3.000 fund er medtaget. Dertil er medtaget yderligere 7 arter med under 3.000 fund, som vurderes som almindelige inden for deres mere begrænsede udbredelsesområde.

Bogens figurer

Bogen har mange figurer med fotos. Interesserede kan se hvor og hvornår de enkelte fotos er taget på figurlisten.