Du kan møde mig som turguide på naturture i sommerhalvåret og som foredragsholder i vinterhalvåret. De fleste arrangementer afholdes i det sydøstlige Danmark.
21. november 2024 kl. 19.30-ca. 21
Gennem de sidste 3 somre har jeg besøgt alle store og de fleste mindre skove på Falster, i alt 40 skove.
Formålet var at få et overblik over udbredelsen af de to skovarter, hvid admiral (limenitis camilla) og kejserkåbe (argynnis paphia), bl.a. for at kunne vurdere arternes tilstand og evt. risiko for, at de er de næste arter med risiko for kollaps i udbredelsen, som det er set med andre arter. Undervejs blev nældesommerfugl (araschnia levana) og det hvide c (polygonia c-album) også inkluderet, da de også flyver i juli.
I oplægget vil jeg fremlægge de foreløbige resultater og konklusioner, som mod sædvane i disse år er overvejende positive, og som jeg gerne vil diskutere med de fremmødte. Jeg mener også, at data kan sige noget om, hvad sammenhængende natur er, set i forhold til disse arter. Endelig har turene som sideeffekt også bibragt enkelte for mig overraskende resultater om andre arters forekomst i Falsters skove.
Foredraget afholdes i Lepidopterologisk Forening, se nærmere detaljer.
Arrangementer i 2025 er under planlægning.
De fleste arrangementer har været afholdt i det sydøstlige Danmark og som regel med Danmarks Naturfredningsforening som arrangør. De har næsten alle haft hovedfokus på sommerfugle.
24. oktober 2024 kl. 19.30-ca. 21 - 6 deltagere
Foredraget blev afholdt i Lepidopterologisk Forening. I foredraget beskrev jeg tilblivelse af bogen med fokus på mine tanker om, hvordan sommerfugle kan formidles til nybegyndere, og hvordan dette er afspejlet i bogens opbygning og indhold. Jeg kom også ind på de praktiske udfordringer med fremstillingen, udgivelsen og markedsføringen. Endelig fortalte jeg mine erfaringer med at afholde offentlige ture for begyndere.
Foredraget gav anledning til en længere diskussion om hvordan man udbreder interessen for sommerfugle gennem især ture.
28. juli 2024 kl. 13-15.30 - 30 deltagere
Godt vejr med masser af solskin. På turen blev set følgende arter:
Admiral, citronsommerfugl (han og hun), dagpåfugleøje, det hvide c, engrandøje, græsrandøje, grønåret kålsommmerfugl, kejserkåbe (han og hun), lille ildfugl, nældesommerfugl, skovblåfugl, skovrandøje, stor bredpande, stregbredpande og desuden den på Sydsjælland lokalt sjældne dukatsommerfugl (han og hun).
21. juli 2024 kl. 11-15 - 55 deltagere
På grund af mange tilmeldte afholdtes turen to gange kl. 11-13 og 13-15, så der var omkring 27 i hver gruppe.
På turen blev set de typiske sommerfuglearterne i sommerskoven:
Admiral, citronsommerfugl (han), dagpåfugleøje, det hvide c, engrandøje, græsrandøje, grønåret kålsommmerfugl, kejserkåbe (han og hun), lille kålsommerfugl, nældesommerfugl, skovblåfugl, skovrandøje, stor bredpande, stor kålsommerfugl.
16. juni 2024 kl. 14-16.30 - 22 deltagere
Dansk Botanisk Forening afholder et større antal arrangementer over hele landet med det formål at introducere interesserede uden kendskab til nogle af de almindelige vilde blomster. Her var der fokus på arter på overdrev og i kær.
12. maj 2024 kl. 13-16 - 22 deltagere
På turen blev set sommerfuglearterne: aurora, citronsommerfugl, dagpåfugleøje, grønåret kålsommerfugl, nældesommerfugl, skovrandøje, sømplet samt en række arter af forårsskovens mange blomster.
13. marts 2024 kl. 19.30-21.30 - 25 tilhørere
Billedforedrag på Næstved Bibliotek om de almindelige sommerfuglearter på Sydsjælland, samt hvor og hvornår man kan finde dem.
30. juli 2023 kl. 13-16 - 23 deltagere
På turen blev set et rekord antal arter bl.a. på grund af fremragende vejr:
Admiral, almindelig blåfugl (han), blåhale, citronsommerfugl (han og hun), dagpåfugleøje, det hvide c, det hvide w, engrandøje, græsrandøje, grønåret kålsommmerfugl, kejserkåbe (han og hun), lille ildfugl, lille kålsommerfugl, nældesommerfugl, nældens takvinge, okkergul bladmåler, rødplettet blåfugl, skovblåfugl, skovrandøje, stor bredpande, stor kålsommerfugl, storplettet perlemorsommerfugl, stregbredpande, tidselsommerfugl.
Se nærmere detaljer om arrangementet.
23. juli 2023 kl. 11-14 - 17 deltagere
Turen blev gennemført i en forkortet udgave, da det var heldagsregn. Der var derfor især fokus på værts- og nektarplanter.
På turen blev der alene set følgende arter: Engrandøje og hvid admiral.
Desuden fik deltagerne også mulighed for at se grønåret kålsommerfugl, lille kålsommerfugl og græsrandøje indfanget dagen før og sluppet ud.
Se nærmere detaljer om arrangementet.
30. april 2023 kl. 13-16 - 20 deltagere
På turen blev set følgende sommerfuglearter:
Aurora, dagpåfugleøje og det hvide c.
Desuden blev set en række blomstrende forårsplanter som blå, gul og hvid anemone, stor fladstjerne, krybende læbeløs, følfod, hulrodet lærkespore, skovviol, kratviol, fladkravet kodriver, almindelig lungeurt, vorterod, almindelig bingelurt, stinkende storkenæb, mirabel og fuglekirsebær.
Se nærmere detaljer om arrangementet.
31. juli 2022 kl. 13-16 - 23 deltagere
På turen blev set følgende arter:
Admiral, almindelig blåfugl (han og hun), citronsommerfugl (han og hun), dagpåfugleøje, det hvide c, det hvide w, engrandøje, gammaugle, græsrandøje, grønåret kålsommmerfugl, kejserkåbe (han og hun), lille ildfugl, nældesommerfugl, skovrandøje, stor bredpande, stor kålsommerfugl.
Se nærmere detaljer om arrangementet.
18. april 2022 kl. 13-16 - 20 deltagere
På turen blev set følgende arter:
Citronsommerfugl (han), dagpåfugleøje, det hvide c.
Observerede planterarter: Bl.a. blå, gul og hvid anemone.
Se nærmere detaljer om arrangementet.
25. juli 2021 kl. 13-16 - 25 deltagere
På turen blev set følgende arter:
Admiral, citronsommerfugl (han og hun), dagpåfugleøje, det hvide c, det hvide w, engrandøje, græsrandøje, grønåret kålsommmerfugl, kejserkåbe (han og hun), lille kålsommerfugl (i hvert fald hun), nældesommerfugl, skovblåfugl, skovrandøje, stor bredpande, stor kålsommerfugl, stregbredpande.
Se nærmere detaljer om arrangementet.
26. juli 2020 kl. 13-16 - turen aflyst på grund af udbredt regnvejr.
28. juli 2019 kl. 13-16 - 52 deltagere
På turen blev bl.a. set følgende arter:
Almindelig blåfugl, det hvide c, det hvide w, hvid admiral, kejserkåbe og nældesommerfugl.
Se nærmere detaljer om arrangementet.
14. marts 2019 kl. 19.30-21.30 - 25 deltagere
Foredraget gav oversigt over naturtyper i kommunen. For hver naturtype blev vist billeder af arterne af dagsommerfugle, der er knyttet til naturtypen og som man kan finde i Næstved kommune.
Se nærmere detaljer om arrangementet.
22. juli 2018 kl. 13-16 - ca. 25 deltagere